Županija Korčula

TREĆE IZDANJE PROLJETNOG FESTIVALA HRANE I VINA "KORČULANSKE PJATANCE"

Zašto su ovogodišnje pjatance najbolje do sad?

TREĆE IZDANJE PROLJETNOG FESTIVALA HRANE I VINA
Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske Pjatance koji je trajao od 26. do 30 travnja. Festival već treću godinu za redom okuplja zaljubljenike u kvalitetni pjat i vrhunsko vino, ne samo otočane, bonkuloviće i oduševljene strance, već i poznate chefove, nagrađivane vinare, poznate influencere hrvatske gastro scene te domaće i strane medije. Svi su se oni okupili 26. travnja u rustikalnom i čarobnom ambijentu Konobe Maha kako bi proslavili otvaranje Korčulanskih Pjatanci koje, kao što proljeće probudi zeleni otok, budi osjetila festivalske publike.

Ovogodišnje treće izdanje festivala posjetiteljima je pružilo zanimljiv, dinamičan, raznolik i edukativan program. Poznati chefovi poput Dina Galvagna i Hrvoje Zirojevića, vinarka s titulom master of wine Jo Ahearne te slastičari Lucija Tomašić i Damir Šarić udružili su se s domaćim snagama u pjatančarskim kuhinjama i na radionicama kako bi svoje vještine predstavili publici, ali i kako bi prenijeli znanje lokalnim ugostiteljima. Šarolik program na taj način fokus manifestacije s dobre hrane, vina i zabave, što jesu vrijedni ciljevi festivala, ipak stavlja na podzanje kulinarske kvalitete grada i otoka, na definiranje Korčule kao jedinstvene gastronomske manifestacije. Korčulani, kao i svi posjetitelji festivala, ponovno su uživali u kreativno koncipiranim jelima, visokokvalitetnim namirnicama te umijeću spajanja jela i vrhunskih vina po promotivnim cijenama. Svoj karakter festival je pokazao ne samo kroz brojne radionice, već i visoko posjećene tematske večeri poput „Korčule u boci“ u LD Restaurantu, „Umjetnost marendavanja“ u restoranu Radiona, šetnju kroz povijest gastronomije grada Korčule u restoranu Aterina ili gostovanje chefa Dina Galvagna u Konobi Maha. Završna večera svih sudionika jedan je od središnjih događaja festivala. Iako slavi zatvaranje Pjatanci, poseban čar večeri daju simultana gostovanja domaćih chefova u pjatančarskim kuhinjama i suradnja lokalnih konobara, ove godine kod domaćina restorana Aterina i Marco's.

Okosnica festivala je Udruga Korčulanske Pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i jedan OPG  u vizionarski pokret koji u Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju. Oni su redom restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj.
Vrijednost festivala i korčulanske gastronomske ponude prepoznao je najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost Michelin koji je drugu godinu za redom podijelio čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate), a u slučaju da vas privlače izazovi za gurmanska nepca i da ste željni harmonije okusa i mirisa koju otok pruža, Pjatance možete posjetiti još večeras na završnoj večeri.

Dora Lozica  
 
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije