Županija Dubrovnik

U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

Održano predavanje o ratu u Hrvatskoj i ulozi međunarodnih aktera

U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

U sklopu druge suradnje Libertas međunarodnog sveučilišta i Dubrovačkih knjižnica večeras je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održano predavanje Vladimira Filipovića o Međunarodnoj zajednici i ratu u Hrvatskoj (1991-1995.). Moderator predavanja bio je dr.sc. Maroje Višić.
 
Filipović je obrazložio kako je u akademskim istraživanjima rat u Hrvatskoj tema kojoj se emocionalno podilazilo.
 
- Bio je to visoko internacionalizirani rat u koji su bili upleteni mnogi međunarodni akteri, od makrorazine, međunarodnih posrednika, Europske zajednice, SAD-a, do mikrorazine, europskih promatrača i vojnika – rekao je Filipović.
 
Hrvatska je vodila rat, borila se za svoju neovisnost, za teritorijalnu cjelovitost, i tada se javljaju međunarodni posrednici kojeg čine Europska zajednica, a kasnije Ujedinjeni narodi.
 
Istaknuo je devedesete godine kao period u kojem postoji samo jedna dominantna sila.
 
- Osim Europske zajednice u Europi koja je prerasla u EU, to je Amerika. Međunarodno posredovanje Amerike, njena politička potpora, imenovanje američkog generala za misiju UN-a, išlo je Hrvatskoj u korist. Bilo je niz posredničkih inicijativa, ne može se reći da je međunarodna zajednica zaslužna za Hrvatsku neovisnost i teritorij, ali može se reći kako je ona to nevoljko htjela – objasnio je Filipović te ukazao na moguće drugačije tumačenje uloge međunarodne zajednice.
 
Vladimir Filipović docent je na Libertas međunarodnom sveučilištu u Zagrebu i Dubrovniku. Autor je većeg broja znanstvenih članaka i zapažene knjige ”Ispod plavih šljemova: motive država za sudjelovanjem u misiji UNPROFOR 1992-1995.” objavljene 2015. u Zagrebu i Sarajevu.
 

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije