Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Mula

FILM TJEDNA
Dok osiromašeni hrvatski umirovljenici razmišljaju o četverosatnom povratku u svijet rada, neki njihovi američki vršnjaci preživljavaju prevozeći dobra za meksičke narko kartele. Istina, takvi su prava rijetkost, tolika da zaslužuju poseban film koji prema istinitoj priči režira i u njemu glumi neuništivi Clint Eastwood.

Starina u devetom deseljeću života u novom filmu 'Mula' igra Earla Stonea, veterana Korejskog rata i uzgajivača ljiljana kojega je internetska prodaja sadnica financijski upropastila.

Cvijeće mu ne cvjeta ni privatno, otuđio se od obitelji pa mu part-time posao vozača za zloglasni Sinaloa kartel dođe kao dobrodošao izvor zarade.

'El Tata' iliti Djedica, onako star i smušen nikom nije sumnjiv, pa preko granice uspijeva prevesti rekordan tovar droge, čime stječe simpatije kriminalaca predvođenih šefom kartela (Andy Garcia u raskalašenom izdanju, kao parodija na stvarnog ex šefa Sinaloe, u SAD-u netom osuđenog El Chapa).

No, idila kratko potraje, novi poslodavac traži više discipline baš kad Earl počne zabušavati zbog susreta s nasmrt bolesnom suprugom (odveć izvještačena dvostruka oskarovka Dianne Wiest).

'Mula' (uvriježeni naziv za dostavljača narkotika) prvo je Eastwoodovo gostovanje na velikom ekranu nakon baseball filmskog izleta s 'Povratkom u igru' prije gotovo 7 godina.

U međuvremenu se skompao s mlađim kolegom Bradleyem Cooperom koji s Lady Gagom upravo juriša na Oskare s glazbenom dramom 'Zvijezda je rođena'. Cooper i Eastwood kliknuli su u 'Snajperistu', prvi ispred, drugi iza kamere, da bi sad u istom kadru zaigrali DEA agenta i krijumčara droge. Solidna Cooperova uloga sva je doduše podređena Eastwoodovoj superiornosti.


Ostarjeli grubijan u 'Muli' potpuno relativizira godine. Istina, u fizičkom smislu ne može ih prikriti, lik mu je izboran, pogrbljen i ponešto smeten, no pojavnost je kod njega izvor privida.

Earl je zločinac iz nužde koji tek uči poslati SMS, a zaradom od isporuke pošiljki pomaže opstanak veteranskog kluba. Riječju, gledatelju je prijemčiv i moraš ga voljeti, čak i onda kad si svjestan da radi duboko amoralan posao i uopće ne misli o posljedicama po krajnjeg konzumenta.

Pri tom, naravno, mislimo na ovisnike o drogi. Ovi drugi, godinama navučeni na Eastwoodovo umjeteonstvo, ionako odbijaju detoksikaciju. Da je stvarni 'El Tata' alias Leo Sharp živ, bio bi zadovoljan kako u njegovo ime kokain šverca Prljavi Harry.
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

U novom broju donosimo!

U novom broju donosimo!
1. PITALI SMO HOĆE LI DRŽAVA 1. TRAVNJA ZAUSTAVITI EXCELSINU ŽIČARU PREMA SRĐU 2. ZANIMALO NAS JE JE LI SA DVA ...
U novom broju donosimo!

"San crnog kima" večeras u 19:00 sati

"San crnog kima" večeras u 19:00 sati
Predstavljanje zbirke priča Rijada Kambera „San crnog kima“ održat će se u petak, 22. ožujka, u 19 sati u Čitaon...
"San crnog kima" večeras u 19:00 sati

Nacionalna humanitarna akcija "DAN NARCISA"

Nacionalna humanitarna akcija "DAN NARCISA"
Povodom nacionalne humanitarne akcije "DAN NARCISA", koja će se ove godine održati dana 23. ožujka 2019. (subota...
Nacionalna humanitarna akcija "DAN NARCISA"