Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Čovjek iz sjene

FILM TJEDNA
Koliko je moći u administraciji američkog predsjednika Georgea W. Busha imao Dick Cheney, na svojoj su koži iskusili Dubrovčani u svibnju 2006., kad je zbog njegova službenog posjeta Grad danima bio u blokadi.

Uz neviđene mjere osiguranja, s puta su uklanjani poštanski sandučići i koševi za otpad, zavareni šahtovi, a za plovidbu zatvoren cijeli akvatorij pred hotelom Palace, gdje je odsjeo vjerojatno najutjecajniji potpredsjednik u američkoj povijesti.

Točno 13 godina kasnije, u utrci za Oskara s osam nominacija je 'Čovjek iz sjene' ('Vice'), filmski portret jastreba kapitalca iz Bijele kuće koji je svojim zakulisnim manevrima iscrtao aktualnu geopolitičku kartu svijeta. Fenomen fake newsa i uzlet ISIL-a tek su dio Cheneyeve 'ostavštine'.

Moderni makijavelist koji je iza leđa nekompetentnom šefu države (odlični Sam Rockwell) patentirao model neograničene 'unitarne izvršne vlasti' i pokrenuo kontroverzni rat protiv terorizma pokazao se kao podatan lik za (ne)romansiranu biografiju.

Zasluga je to ponajviše glumca Christiana Balea koji se za ulogu prigodno 'utovio', a s kilažom preuzeo osobnost i geste krupnog naftnog kapitalista, od 1969. konstante republikanskog establišmenta.

I inače vičan glumačkim transformacijama, Bale je ovaj put nadmašio sebe i predstavio necenzuriranog Cheneya koji na putu prema gore ne preže ni od čega, osim od zaštite kćerke čije lezbijske sklonosti odudaraju od desničarskog kanona.

Amy Adams u ulozi potpredsjednikove supruge i oslonca Lynne izvrsno parira glavnoj zvijezdi. Naizgled krhka kućanica, zapravo je tek blaža verzija lady Macbeth kojoj je do vlasti stalno barem jednako kao i mužu.

Filmska drama Adama McKaya (redatelj prvog nastavka superjunačkog Ant -Mana) intrigira i odabirom naratora, izmišljenog veterana iračkih i afganistanskih ratova koje je dobrim dijelom zakuhao upravo Cheney.

Odmak od dokumentarističkog pristupa svakako je znakovita odjavna špica usred filma te slide-show tortura zarobljenika zbog koje je Bushov zamjenik nakon pada Blizanaca svjesno 'rastegnuo' pravila Ženevske konvencije.

'Ako želiš da te vole, budi filmska zvijezda', govori u završnom monologu Dick Cheney u prilog svom političkom pragmatizmu koji je rezultirao tisućama žrtava, ali i silnim uzletom dionica njegove teksaške naftne korporacije.

Hollywoodska bi pak industrija mogla lako nagraditi Balea. Osim ako mu račune ne pomrsi tipski slična 'kameleonska' glavna uloga britanskog premijera Churchilla, za koju je Gary Oldman lani osvojio pozlaćeni kipić.
Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije