« Đir po Hrvatskoj

KATUNI / KREŠEVO

Borbe bikova u župi Radobilji - bik Kobra novi je prvak Hrvatske u teškoj kategoriji

04.08.2009. 15:15

· ·   ·  

Tisuću kilograma težak bik Kobra u vlasništvu Josipa Ribičića Kumana, novi je prvak Hrvatske u teškoj kategoriji. On je u finalnom ogledu, pred gotovo pet tisuća gledatelja, pobijedio dvjesto kilograma težeg Zvizdana, ljubimca Mate Radanovića koji u polufinalnoj borbi, možda i borbi dana, lakše ozlijeđen od ovogodišnjeg pobjednika Radošića, starog megdandžije Agresije. Naslov najboljega u poluteškoj kategoriji do 800 kilograma otišao je u Ogorje, a odnio ga je Gare iz staje Željka Karana.

Borbe bikova u drevnoj župi Radobilji bile su samo dijelom bogatog programa Seoskih igara «Radobilja 2009» koje se već sedmu godinu za redom održavaju na Vilića ledini, podno mjesnog groblja u župi Katuni-Kreševo. Brojni znatiželjnici i štovatelji tradicije, cijelog su se dana u kolonama slijevali u kolonama prema Katunima, pa u poslijepodnevnim satima nije više bilo slobodnog parking mjesta.

Cjelodnevna smotra starih običaja i tradicionalnih nadmetanja započela je izborom za najljepšeg pijetla. Ove godine laskavu titulu najljepšeg odnio je također Kobra, domaći oroz mladog Mate Ralice. Četrnaestogodišnji Ralica pokazao se i najspretniji u utrci sa vrećama, dok je u jakoj konkurenciji utrke sa magarcima pobjeda pripala Andriji Ribičiću. Ovaj potomak stare katunske trgovačke obitelji pobjednik je i u utrci sa konjima. U posljednjoj disciplini bacanje kamena sa ramena, prije borbe bikova, najduži hitac bio je onaj Nikše Čorića.

Kao šlag na kraju bile su borbe bikova. U 24 borbe koliko ih se održalo na suncem užarenoj Vilića ledini, gledatelji su uistinu imali što za vidjeti. Od onih mlakih, bez ikakvog borbenog žara, preko onih koje su iz razno raznih razloga predane i prije nego su se bikovi ponjušili, pa do onih pravih megdana zbog kojih se korida u Radobilji protegla sve do iza ponoći.

Za razliku od prijašnjih seoskih nadmetanja, ove su godine u svim disciplinama pobijedili domaćini. Organizator koride Mijo Vukušić Keso, tvrdi da je to sve zbog domaćeg terena, ali i zbog iscrpljujućih priprema bez kojih bi rezultat jednostavno izostao.
MLADEN NEJAŠMIĆ/EPEHA

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033