« Gospodarstvo i turizam

Putovanje kroz povijest cruisinig turizma u Dubrovniku (223)

BRAEMAR & GEMINI, najveći putnički brodovi ikada sagrađeni u španjolskim brodogradilištima

04.07.2009. 12:40

· ·   ·  

Galerija

Kada je u petak 27. lipnja u grušku luku po prvi put uplovio španjolski putnički krstaš GEMINI, svojom nas je elegantnom pojavom podsjetio na početak 1991. kad su narudžbom panamskog brodara Crown Cruise Line u brodogradilištu Union Naval de Levante u Valenciji položene kobilice za dva broda blizanca od po 19093 GT. Brodovi dugi 164 metra na osam putničkih paluba mogli su prihvatiti 820 putnika. Brzinom od 19 čvorova pokretala su ih četiri Wartsila-Echevarria diesel glavna pogonska stroja ukupne snage 12945 kW. Bili su i ostali najveći putnički brodovi ikada sagrađeni u španjolskim brodogradilištima.

ZA SMJEŠTAJ POSJETITELJA LJETNIH OLIMPIJSKIH IGARA

Novogradnja 197 krštena imenom CROWN JEWEL isporučena je u svibnju 1992. i odmah  iznajmljena u Barceloni za smještaj posjetitelja Ljetnih olimpijskih igara koje su se u to vrijeme održavale u glavnom katalonskom gradu. Iz Barcelone je otplovila  sredinom kolovoza prema New Yorku odakle poduzima kružna putovanja prema Karibima. Blizanac CROWN DYNASTY, novogradnja 198, zaplovila je u veljači 1993. u najmu britanskog Cunarda na krstarenjima uz istočnu obalu Meksika, Sjedinjenih Država i Kanade. U isto vrijeme Cunard je zakupio i CROWN JEWEL koji modificira ime i plovi kao CUNARD CROWN JEWEL. Ipak, ne posve uspješno, pa je već 1995. prodan malezijskom Star Cruises Lineu, za kojega pod novim imenom SUPERSTAR GEMINI poduzima krstarenja u indokineskim vodama s polascima iz Singaporea, gdje je bilo i sjedište kompanije. Ovdje ostaje punih dvanaest godina, sve do prosinca 2007. kada prelazi u flotu brodara Jewel Owner, ali i sljedeće dvije godine pod istim imenom i u istim morima plovi u najmu Star Cruisesa. Od siječnja 2009. privremeno mijenja ime u VISION STAR, a od travnja je u najmu španjolskog Quail Cruises kao GEMINI. Nakon što je potpuno preuređen, od lipnja do listopada GEMINI poduzima sedmodnevna kružna putovanja sa polaskom iz Venecije, tičući luke Dubrovnik, Santorini, Rodos, Kusadasi i Pirej. Tako je, s vezom na Kantafigu, prvi put posjetio i Grad.

REDOVITI I RADO VIĐENI POSJETITELJI GRADA

Drugi brod blizanac je, za razliku od CROWN JEWELA, bio naš redoviti posjetitelj. CROWN DYNASTY je, nakon aranžmana sa Cunardom, u ožujku 1997. iznajmljen brodaru Majesty Cruise Line koji mu daje i novo ime – CROWN MAJESTY. Koncem iste godine u najmu je Norwegian Cruise Linea, za kojeg sljedeće dvije godine plovi pod imenom NORWEGIAN DYNASTY, da bi se već u listopadu 1999. vratio u matičnu flotu, Crown Cruise Line, i ponovo zaplovio kao CROWN DYNASTY. U svibnju 2001. konačno ga je kupio Fred Olsen, potpuno preuredio u hamburškom brodogradilištu Blohm&Voss i dao mu novo ime – BRAEMAR. Od tada na svojim stalnim krstarenjima istočnim Sredozemljem redovito dolazi i u Dubrovnik. Fred Olsen ga je u svibnju 2008. još jednom poslao u Hamburg gdje je u istom brodogradilištu za nešto malo više od mjesec dana intenzivnih radova produžen za 31 metar. Tako od konca lipnja BRAEMAR, sada potpuno novi brod od 24344 GT, dug 196 metara može primiti do 977 putnika. BRAEMAR i GEMINI, blizanci iz Valencije, u Gradu su redoviti i rado viđeni posjetitelji, a njihova nam solidna gradnja i dobro održavanje jamče da će to tako ostati još dugi niz godina.

Neven Jerković

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033