« Vijesti

RECESIJA SE PRODUBLJUJE

U drugom tromjesečju BDP pao čak 2,2 posto!

20.09.2012. 16:55

· ·   ·  

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečnu realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je malo veći pad od prve procjene Zavoda, objavljene krajem kolovoza, koja je govorila o padu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,1 posto. Pad BDP-a za 2,2 posto predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom da je u prvom kvartalu, kako piše Hina a prenosi Jutarnji.hr, gospodarstvo oslabilo 1,3 posto, a to je ujedno i najveći pad nakon drugog tromjesečja 2010. godine kada je BDP potonuo za 3 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u drugom tromjesečju ove godine sve komponente BDP-a zabilježile pad, najviše izdaci za potrošnju kućanstava za 3,4 posto te bruto investicije u fiksni kapital za 5,9 posto, dok je pad izvoza manji od pada uvoza.

Izdaci za potrošnju države u drugom kvartalu bilježe pad za 0,2 posto, što je blaži pad nego u prvom tromjesečju kada su ti izdaci smanjeni za 1,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Intenziviran je pak pad bruto investicija u fiksni kapital koji u drugom tromjesečju iznosi 5,9 posto, dok je u prvom tromjesečju pad bio 2,8 posto. U drugom tromjesečju pad bilježe i izvoz i uvoz roba i usluga, pri čemu je pad uvoza veći od pada izvoza - izvoz roba i usluga pao je za 1,8 posto u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje, a uvoz za 3,3 posto. Izvoz i uvoz roba i usluga su pak u prvom tromjesečju ove godine na godišnjoj razini bilježili rast, izvoz za 2,4 posto, a uvoz za 1,1 posto.

Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje lani realno pala za 2,5 posto.

Pritom izrazitiji pad bilježe i važne djelatnosti - građevinarstvo za 10,9 posto, prerađivačka industrija, rudarstvo i vađenje te ostale industrije za 5,9 posto (pri čemu je u prerađivačkoj industriji taj pad nešto veći i iznosi 6 posto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te trgovina, prijevoz i skladištenje i smještaj, priprema i usluživanje hrane za po 3,0 posto. Pad BDV-a, kako piše Hina a prenosi Jutarnji.hr, zabilježen je i u financijskim i djelatnosti osiguranja i to za 2,0 posto te u djelatnosti informacije i komunikacije za 1,9 posto.

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033