« Županija

OSJEĆAJU SE IZDANO

Udruga 'Za Orebić' upozorava na legalizaciju devastacije obale

21.07.2011. 16:00

· ·   ·  

U Orebiću se u ponedjeljak, 25. srpnja održava javna rasprava za UPU-a Orebić koji predviđa pomicanje obalne crte od 70 do 100 metara u more ispred zaštićenog povijesnog jezgra s izgradnjom betonirane rive s morskim kupalištima -sunčalištima i trgovačko-ugostiteljskim objektima od 100m2 i parkiralištima, upozoravaju članovi Udruge – za Orebić i njihova predsjednica Alda Marina Štuk Kerševan.

- Zamislite kad bi vam netko Dubrovnik zasuo sa 100 metara širokim pojasom jer nema dovoljno javnih površina za koncesije! Naša je obala puna malih intimnih plaža, mulića i mandrača koji stvaraju ugođaj turistima od kojih živimo. Plaže su nam neophodne da bismo živjeli od turizma – ističe. Javna rasprava o Prostornom planu, koja će, kako kažu, ovu devastaciju legalizirati, održava se u utorak, 26. srpnja, dan nakon javne rasprave za UPU.
- Do danas nemamo uvid u dokumentaciju koja nikada do sada nije bila predstavljena ni lokalnoj zajednici, niti županijskim tijelima - upozoravaju iz Udruge. - Županijska nadležna tijela se verbalno zgražaju i podržavaju nas, ali ostaju u šutnji. Izgovor su ljetni odmori, a i odluka da će se očitovati tijekom javne rasprave koja završava 8. kolovoza, dok odmori još traju. Ministarstva nam odgovaraju s lekcijama zakonske nadležnosti - to jest njihove nenadležnosti. Visoki stručnjaci urbanizma koji surađuju u tom kobnom napadu su specijalizirani u zakonu o prostornom planiranju, a pogotovo u rupama u njemu. Upadljiv je proceduralni aspekt i vremenska i načelna neusklađenost rasprava Prostornog plana i Urbanističkog plana – ističu. - Osjećamo se napadnuti od vlastitih čelnika lokalne uprave, izdani od struke i napušteni od onih koji u postupku trebaju vršiti kontrolu i usmjeravati i izjasniti svoj stav – zaključuju. 

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033