« Vijesti

ZAŠTO JE URBANISTIČKIM PLANOM UREĐENJA OREBIĆA PREDVIĐENA NOVA OBALNA CRTA?

Zaigrao se, ali izbrisat će!

01.01.2011. 21:00

· ·   ·  

Pred prvim redom kuća uz obalu Orebića mogao bi 'osvanuti' novi red prizemnih zgrada za razne namjene. Takvu mogućnost predviđa prijedlog urbanističkog plana uređenja Orebić-Podgorje-Stanković, ali načelnik Općine Orebić tvrdi da o tome nema govora

Cijeli obalni pojas Orebića, starog kapetanskog mjesta na Pelješcu mogao bi, prema urbanističkom planu uređenja Orebić-Podgorje-Stanković, dobiti novi red zgrada uz more pa bi dosadašnji prvi red kuća do mora zapravo postao drugi. Ideja se čini suludom, ali je moguća, tvrde članovi 'Udruge - za Orebić' koji, usporedbe radi, kažu da je to kao da netko predloži nasipanje dubrovačke gradske luke i gradnju još jedne Gradske kavane ispred postojeće (mada u nas ništa nije nemoguće). Krenuli su, kako kažu, u borbu za očuvanje svoga mjesta, rezignirani činjenicom što 'novac buši gdje burgija neće'. Za ovakvu mogućnost u Prostornom planu, naime, odgovornima drže neke ljude koji se u modernoj Hrvatskoj nazivaju 'poduzetnicima', a zapravo su opskurni likovi koji nastoje oploditi svoj novac suprotno razumu, ali u skladu sa zakonom.

POGUBNO

Kao dokaz svoje tvrdnje podastiru kartografski prikaz nacrta prijedloga za drugu prethodnu raspravu Urbanističkog plana uređenja Orebić-Podgorje-Stanković, na kojem je pod oznakom R2 ucrtana nova obalna granica u moru. Početkom ove godine održana je prva prethodna javna rasprava o Urbanističkom planu uređenja Orebića, ali tek je na drugoj po prvi put predočen plan nasipanja orebićke obale u dužini od 3 kilometra i širine do 100 metara, kažu u udruzi. Oznaka R2 odnosi se na morska kupališta, a planirane površine morskih kupališta predviđaju modifikacije obalne crte u vidu nasipanja obale do granica označenih na kartografskom prikazu, kažu. Ono što je najviše uzbunilo članove 'Udruge - za Orebić' jest činjenica da se na površinama sportsko-rekreacijske namjene – morskim kupalištima (R2) 'omogućava smještaj jednoetažnih prizemnih zgrada za sanitarne, ugostiteljske, trgovačke i druge prateće sadržaje, građevinske bruto površine u iznosu 100 m2 na 1 ha uređene površine sportsko- rekreacijske namjene'. To bi značilo upravo ono što su objasnili u uvodu – da bi pred prvim redom kuća uz obalu Orebića mogao 'osvanuti' novi red prizemnih zgrada za razne namjene.

- Promjena obalne crte koju radi uvođenja morskih kupališta predviđa urbanistički plan uređenja naselja 'Orebić-Stankovići-Podgorje' otvara mogućnost betonizacije (i dehumanizacije) obale Orebića, što bi bilo pogubno za naše mjesto. Orebić i Pelješki kanal nalaze se u ekološkoj mreži posebne zaštite, gdje se nijedan zahvat, a pogotovo zadiranje u obalni pojas i more, ne mogu provesti bez dopuštenja konzervatora, zaštitara okoliša i urbanista – kaže predsjednica Udruge za očuvanje povijesne jezgre i obale Orebića Alda Marina Štuk-Kerševan. Predsjednica je u ime Udruge zatražila izuzeće iz UPU-a predložene opcije mijenjanja granice obalnog pojasa. Poziv za očuvanje izvornog izgleda rive, poznate po nizu stoljećima građenih i za ovo mjesto karakterističnih kapetanskih kuća, poslan je u 27 različitih institucija, od nadležnih Ministarstava do odgovornih županijskih službi, jer Udruga sumnja da bi se takva 'pogubna devastacija prostora mogla ozakoniti kroz predstojeće preinake Prostornog plana'.

- U UPU-u izrijekom piše kako planirane površine morskih kupališta predviđaju modifikacije obalne crte u vidu nasipanja obale do kartografskih granica koje mjestimice zahvaćaju i 130 metara – navodi predsjednica 'Udruge – za Orebić'. - Kako kažu neki urbanisti, bio bi to 'novi Monte Carlo' koji bi nastao nasipanjem obale Orebića. 'Bojimo se da iza svega stoji financijski interes lokalne politike, jer je lako zamisliti kolike bi se zarade mogle ostvariti samo od koncesija na morska kupališta', kažu članovi ove udruge.

ŠTO BI NEGO SE SMIJAO?

Načelnik Općine Orebić Tomislav Jurjević jako je ljut što iznose 'ovakve gluposti' i to na račun neke radne verzije urbanističkog plana uređenja. Mada priznaje da se izrađivač plana 'malo zaigrao', on odbacuje svaku mogućnost da takav plan prođe proceduru i dobije njegov potpis.

- Nema nasipanja obale! Čak su me zvali s pitanjem sprema li Općina Orebić u tajnosti projekt težak 50 milijuna kuna kojim planira od 100 do 300 metara nasipanje obale. Što bih ja na to nego se smijao? – kaže Jurjević. – Netko namjerno huška i plasira priče da se ide u nasipanje. Javnost je tu podijeljena. Netko smatra da se obala treba nasipati, netko da se ne smije. Ja tvrdim i kažem da će se Orebić zaštititi od razornog djelovanja juga i mora, ali sanacijom podzida i stabilizacijom donjeg puta. Ako se ništa ne napravi, srušit će se donji put jer se plaže ne nasipaju. Lani smo imali ozbiljne štete. Čekam da se izradi Detaljni plan uređenja, da se u njemu planira ono što je nužno napraviti za zaštitu obalnog pojasa naselja Orebić. Nasipanja u smislu da će se ići u more 50, 100, ma niti 5 metara - neće biti. To su apsolutne idiotarije, a onaj tko to priča, najobičniji je idiot, politikant i lažov – kaže Tomislav Jurjević. – Ono s čime se izrađivač zaigrao pa počeo crtati gluposti je futurizam i možda tako bude za 200 godina, ali dok sam ja ovdje, to sigurno neće biti. Ta radna verzija izrađivača neće biti konačni prijedlog niti će se u takvoj formi pojaviti na javnoj raspravi – ističe, dodajući da je zajamčio 'takozvanoj Udruzi za Orebić da od tome nema govora, a oni se i dalje ponašaju kao da ništa nije rekao'.

- Prvo su mi pljeskali i zahvalili, a sada i dalje huškaju. Ne vidim smisao postojanja takve udruge koju su osnovali ljudi koji u Orebiću provedu 20 ili 30 dana u godini. Osnovni im je cilj zaštititi vlastite interese jer misle da je i more ispred kuća njihovo – zaključuje Jurjević. Ipak, važno je reći da nije čudno da su Orebićani uznemireni, makar se radi samo o 'radnoj verziji plana' jer su i luđi planovi dobivali suglasnost. Zato ostaje pričekati novu raspravu i 'pravi' prijedlog Urbanističkog plana uređenja naselja Orebić u kojem mora biti jasno ucrtano što je planom dopušteno i što zapravo predviđa.

Dube Marjanović

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033