« Vijesti

Ususret obilježavanju 18. obljetnice Konvoja ''Libertas''

25.10.2009. 20:15

· ·   ·  

Galerija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić održao je danas radni sastanak s Odborom za organizaciju 18. obljetnice Konvoja „Libertas“. Jedinstvena mirotvorna i proturatna akcija, koja je pomogla  deblokadi Dubrovnika, skrenula je pozornost  svjetske javnosti na potrebu zaštite Dubrovnika od daljnjeg razaranja i okupacije.
Za 12 sati u ponedjeljak, 26. listopada zakazana je konferencija za medije na kojoj će biti riječi o programu obilježavanja 18. obljetnice Konvoja “Libertas”. Prisjećanje na te, za naš Grad, sudbonosne dane prigodno će se obaviti u petak, 30. listopada 2009. u Kazalištu Marina Držića, s početkom u 19,00 sati.

Konvoj je u listopadu 1991. godine krenuo iz Rijeke predvođen Stjepanom Mesićem, tada aktualnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ i vrhovnim zapovjednikom JNA te predsjednikom hrvatske Vlade Franjom Gregurićem. Na putu do Dubrovnika u svakoj luci »Slaviji« se u humanitarnom pohodu pridružilo i nekoliko turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća i remorkera.

Tijekom zanosne plovidbe po mirnome moru i tihom sunačnom vremenu, do prvog pristajanja u Korčuli, na Hrvatskom radiju nizale su se sa svih strana srdačne čestitke odvažnim sudionicima prvog konvoja "Libertas", uz poneku pohvalu našim samoprijegornim mornarima i ribarima s trabakula. U njihovo ime netko se, na svoj način originalno, još jednom oglasio u eteru:
"Da Hvar ima timun, došli bismo s cijelim otokom!"

Da će JNA nastojati spriječiti uplovljavanje konvoja brodova u luku Gruž, u Dubrovniku se znalo i opravdano strepilo već nekoliko dana. Konvoj »Libertas« u kojem je 29 brodova, u Mljetskom kanalu presreću topovnjače JRM-a tražeći da zaplovi prema crnogorskoj luci Zelenika gdje bi se trebao obaviti pretres. Poslije dugih i mučnih pregovora jugovojska na kraju odustaje od Zelenike, ali zahtijeva pregled na moru
U samu zoru 31. listopada, gliseri Odreda naoružanih brodova isplovili su iz svoje baze te u pola sata uveli svih 29 brodova Konvoja u luku Gruž gdje mu je dobrodošlicu poželjelo oko tisuću Dubrovčana.
Pred crkvom Sv. Vlaha potporu su tog jutra, netko govorom, a netko pjesmom izmučenim Dubrovčanima te izbjeglicama iz Konavala, Župe Dubrovačke i Dubrovačkog primorja, okupljenim oko daskama okovanog Orlandova stupa, sv. Vlaha I Sponze iskazali sudionici Konvoja.

»Libertas« je probio pomorsku blokadu Dubrovnika koja nikad više kao do tada nije bila čvrsta pa su uslijedila još dva humanitarna konvoja i niz pojedinačnih uplovljavanja. D.V.

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033