« Đir po Hrvatskoj

ZADAR

Ava Karabatić: Profesor je bolesni manijak koji je bio opsjednut mnome

09.10.2009. 18:50

· ·   ·  

Profesor Nižić je bolesni manijak i pedofil koji je bio opsjednut mnome od lipnja kad sam mu prvi put izašla na ispit. Tada sam polagala talijansku književnost i dobila izvrstan, a on me hvalio kao jednu od najperspektivnijih studentica. Tada mi je rekao i da sam naljepša studentica, ali ja to nisam doživljavala kao osobito maltretiranje. Do mog broja mobitela došao je preko kazališne grupe na Odjelu, u čijem radu sudjelujem, pa me nazvao i pitao možemo li razgovarati oko toga i vidjeti se na kavi. Nije mi se svidjelo kad je rekao 'Volite li lizati? Zovem Vas na kavu i sladoled'. Slao mi je poruke, ali u početku su one bile sasvim pristojne - 'Ljubim ruke', 'Hoćete li na ručak' i slično. Sve se promijenilo kad sam nakon brojnih poziva jednom, usred bijela dana i usred grada, pristala otići s njim na kavu - priča 21-godišnja Ava Karabatić koju su s majkom Sanjom (39) i dečkom Špirom M. (24) uhitili zadarski policajci zbog ucjenjivanja njezina profesora s odjela talijanistike Sveučilišta u Zadru, dr. Živka Nižića.

- Kad smo se našli taj jedini put, on me je počeo hvatati za ruku i ljubiti je, a želudac mi se okrenuo kad mi je počeo govoriti o jednoj njegovoj kolegici koja je lezbijka, pa o tome kako u braku nije zadovoljen, a na kraju je prevršio mjeru kad je rekao 'Mene majka nije dojila, a Vi imate tako velike i lijepe grudi'. Nudio mi je tada da postanem njegova asistentica, da će mi iznajmiti kuću na predjelu Dikla, s posebnim ulazom, i da će mi davati 5 tisuća kuna mjesečno jer to njemu nije puno. Hvalio se kako predaje u Splitu i u Zadru te da zarađuje više od 20 tisuća kuna, ali i da je upravo dobio 'poklon', a zapravo mito od 4 tisuće eura. Ne znam od koga i zašto je to dobio, ali to je bilo vrijeme pred prijemne ispite - govori Ava.

Priča dalje kako je otišla kući u šoku i sve ispričala majci umjesto da mu je odmah rekla 'Odj..., stari manijače!'. Majka joj je savjetovala da mu više ne odgovara ni na pozive ni na poruke, da ne provocira njegov bijes, pa će valjda prestati zvati. Međutim, studentica sad već treće godine talijanskog i latinskog jezika, kaže kako profesor Nižić nije prestajao te da bi opsesivno i usred noći stao slati poruke i zvati, posebice nakon što bi o njoj u medijima izašao neki članak. Na napise o njezinu poznanstvu s Ivanom Balićem reagirao je vrijeđanjem.

- Počeo me maltretirati i zbog njega nisam noćima spavala ili bih se budila u plaču. S dečkom (Špiro Miličić, op.a.) sam počela hodati nakon što sam njemu odgovarala na poruke. Dečku sam rekla da me gnjavi jedan profesor, a on je rekao da će on ići razgovarati s njim. Nisam to htjela jer sam mislila da će prestati. No, prije 10-ak dana kad sam zajedno s njim išla u Zagreb na jedno snimanje za modni editorijal, profesor mi je slao tako odvratne poruke da sam vrisnula i rasplakala se. Pisalo je 'Smeće jedno, što se ne javljaš', 'Bestidna gaduro', 'Čuvaj se, međunarodna droco', 'Ostajem na fakultetu' i slično. Tada sam dala mobitel dečku, a profesor je uzmaknuo i prepao se. Vidio je da nisam sama ni nemoćna - kaže Ava, koja je na natjecanjima ljepote i natjecanju The Best Model Of The World bila zapažena, pa je kao manekenka imala posla. Tvrdi da nikoga nije ucjenjivala i da joj to nije bilo ni u primisli.

Nakon što je Špiro razgovarao s profesorom Nižićem, profesor je okrenuo ploču, pa je slao poruke i molio za oprost. U jednoj je poruci navodno priznao da je ona krasna djevojka i studentica, a da je on pretjerao i da mu je žao. Manekenka kaže kako je mislila da je potpuno sišao s uma kad mu je rekla da se prebacuje na fakultet u Zagrebu i da više ne želi čuti za njega. Pisao joj je tada 'Ubit ću se ako to učinite'. Nakon toga je zvao Avina dečka i dao mu 2 tisuće eura, u znak isprike za neugodnost i maltretiranje koje joj je priredio.

- Ja, nažalost, nisam znala da je moj dečko nakon toga zatražio još 7 tisuća eura.

Ne znam što mu je bilo i žao mi je što je to učinio. Nije smio to tražiti, pogriješio je, bez obzira na to kakav je profesor kreten bio - priznaje Ava i dodaje kako je ona i dalje uz svog dečka, da ga voli najviše na svijetu i da će ga čekati koliko god bude trebalo. Strahuje od reakcija javnosti, onoga što će misliti kolege i drugi profesori na faksu te ljudi iz svijeta mode koji su je angažirali ili planirali angažirati u modnim kampanjama i snimanjima.

- Želim raditi, sada još više nego prije. Želim učiti i završiti fakultet. Ja sam na prve dvije godine studija imala prosjek 4,95 i od Grada Splita primam stipendiju.

Volontiram u Crvenom križu, idem u crkvu, radim s djecom i invalidima. Veliki sam vjernik. U pritvorskoj ćeliji, u kojoj sam provela najtežu noć u životu, ostavila sam sličicu Sv. Ante - priča 21-godišnja Ava Karabatić i kaže kako joj se život okrenuo naopako posljednjih dana te da je doživjela šok kad je nakon puštanja na slobodu vidjela da je vijest dana te da je njezina slika na naslovnici novina.

- Kad mi je rekao u poruci da ću biti njegova asistentica i da odavno nije imao tako pametnu studenticu, napisala sam mu blesavo i dječji 'Obožavam Vas', onako kako kažem i mom djedu kad mi pošalje nešto novca. On je za mene bio autoritet i stariji profesor kojeg sam poštovala bez obzira na bezbrojne priče koje su o njemu kružile. Nadam se da će se sada i druge zlostavljane studentice ohrabriti i javiti Državnom odvjetništvu. A znam da ih ima sigurno jer je i jednu operiranu studenticu, koja je izvadila maternicu zbog bolesti, provocirao kako se sada može seksati kad ne može imati orgazam - kaže Ava koja je kazala i kako ju je profesor sad u rujanskom ispitu, na drugom roku, zatvorio u kabinet i tražio da mu pokaže grudi i da se skroz skine.

Profesor Živko Nižić nije želio razgovarati s novinarima, smatrajući da je dovoljno javno osramoćen, a svoj iskaz bi idućeg tjedna trebao dati istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Anti Aniću.

- Čula sam priče da se drogiram, da uzimam kokain i čekam svakodnevno dilera. A ja svima poručujem da mogu mirne duše na testiranje i da sam potpuno čista - poručuje manekenka čiji je dečko uhićen u policijskoj klopci s označenim
novčanicama, a njoj je policija pokucala na vrata dok je kuhala večeru. Mama Sanja je u policiju došla po pozivu, nakon što je Ava privedena i ona tvrdi da mama nema ništa s ucjenom te da je Špiro jednom uzeo mamin mobitel i zvao s njega profesora jer je u njegovu mobitelu nestalo baterije. Ispovijest je medijima odlučila dati kako bi sprala ljagu sa svog imena, nastavila mirno živjeti, učiti i raditi, ali i kako bi potaknula neku od ženskih udruga da provjere što se to događa na Odjelu talijanistike na zadarskom Sveučilištu.

Nikolina Radić Ančić / EPEHA

Nivas
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541
dubrovacki.hr
Dubrovački vjesnik d.o.o.
Vukovarska 10
Dubrovnik 20000 Croatia
Centrala 385-(0)-20-357-033